Про нас
Продукція
Доставка
Знижки
Контакти



У нас діє
безкоштовна доставка для >>>

Що таке натуральний мед, як вибирати його на ринку

Фармакологічні властивості меду

Мед рекомендують вживати при

Протипоказання до вживання меду

Соняшниковий мед

Як зберігати мед

Мед допомагає схуднути

Мед проти сінної лихоманки



Що таке натуральний мед, як вибирати його на ринку

Мед – це солодка густа рідина, зібрана з нектарників квіток рослин і перероблена бджолами. В період цвітіння медоносних рослин бджоли збирають на їх квітках нектар. За допомогою хоботка бджілка всмоктує нектар в медовий зобик, де він змішується з виділеннями її травних залоз. У вулику бджоли відкладають зібраний нектар у комірки стільників. Надалі дозріваючий мед бджоли багато разів переносять з комірки в комірку, насичуючи його таким чином ферментами. В процесі таких операцій відбувається розщеплення складних цукрів нектару на прості – глюкозу і фруктозу, зменшується вміст води (у нектарі її 80 %, у зрілому меді – близько 20 %). Мед містить великий запас енергії (300-350 кКал, або 1300 кДж на 100 г меду) і близько 300 речовин та хімічних елементів.

Покупців меду завжди цікавить питання як розпізнати якісний натуральний мед. Повну гарантію якості може дати лише виробник продукції. Якщо ж Ви обираєте мед на ярмарку серед великої кількості пропозицій, не зайвими будуть знання про те, як визначити якісний мед за зовнішніми та смаковими ознаками.

Вибір меду будемо робити з точки зору технолога по бджільництву.

Спочатку обираємо палатку з медом, біля якої можна зупинитись. Різновидів меду в одного продавця повинно бути не багато. Якщо це початок червня, то вже відцвіли сади, весняні трави й акація. Відповідно, мед може бути минулорічний (а він повинен бути закристалізований) і рідкий, який вже стає мутним на колір (з весняних трав, він вже починає кристалізуватись), та рідкий (акацієвий, або акація+все весняне різнотрав’я).

Якщо купуєте мед восени або взимку, у продавця може бути до 4-6 різновидів меду. Чому так? Тому що в Україні товарний мед отримують, як правило, після цвітіння 4 основних медоносів: акації, липи, гречки, соняшника. В окремих регіонах, де великі площі лугових трав, можуть отримувати товарний мед з різнотрав’я, буркуна, синяка, коріандру, конюшини та інших рослин, на півдні України – софоровий мед, у лісових місцевостях – лісовий.

Якщо Вам пропонують 10 і більше видів меду – це викликає підозру: або ці меди скуповуються і Ви маєте справу з перекупником (а він не може відповідати за якість меду), або Ви натрапили на бджоляра, який має декілька пасік. Та більшість з тих, хто має великі пасіки і отримує значну кількість товарного меду на ярмарках не торгують, а шукають інші шляхи збуту своєї продукції.

Ви не повинні довіряти написам на баночках з медом, а оцінювати їх за кольором меду. Зустрічаються продавці, які підписують баночки з однаковою продукцією як чебрецевий мед, обліпиховий, шипшиновий тощо. Ви повинні розуміти, що це продавці намагаються «догодити» смакам покупця. Насправді, щоб отримати мед з чебрецю, чи шипшини, потрібно мати десятки гектарів суцільних насаджень. Тому коли цікавитесь з яких рослин мед Вам пропонують, обов’язково подумайте, чи є в Україні великі насадження цих рослин.

Варто також підгледіти номер автомобіля, щоб довідатись, з якого регіону приїхав продавець меду. Якщо він пропонує лавандовий мед (лаванда росте в Криму), а продавець з Київської області, навряд чи він кочував зі своїми бджолами до Криму. Окремо можна запитати самого продавця, з якого регіону мед він продає і таким чином перевірити його на «чесність».

Отже, насамперед не дозволяйте вводити себе в оману і кількість видів меду визначаєте не за написами на баночках, а здалеку, за кольором. Різних медів може бути до 6.

Наступні «інструкції» допоможуть виявити неякісний мед.

В обраних продавців меду спочатку оцінюємо зовнішній вигляд продукції.

Звертаю вашу увагу на те, що як тільки Ви підійшли, Вам одразу ж запропонують покуштувати мед. Не поспішайте цього робити, оскільки оцінити Ви зможете лише 3-5 різновидів меду, всі наступні здаватимуться однаковими, а найсмачнішим все-одно буде найперший.

Спочатку оцініть мед за зовнішніми ознаками.

За кольором меди бувають найрізноманітніші – від майже безбарвних (акацієвий) до майже чорних (гречаний), тому вирізнити якісний і неякісний неможливо. Однак натуральний мед не повинен бути прозорий. Через присутність в ньому білкових речовин мед завжди має певну мутність. Прозорість меду вказує на його можливу фальсифікацію. Якщо Ви чітко бачите дно банки з медом – велика ймовірність того, що перед вами розтоплений мед. Особливо часто розтоплений мед пропонують взимку під назвою «майський». В зимовий період у рідкому стані може бути лише акацієвий мед, але навіть він не буде прозорим.

Якщо мед вже закристалізований, відмітьте, чи однорідний він на всій висоті тари. Трапляється мед, у якому утворюється два шари: верхній – рідкий та нижній – щільний. Такого вигляду може набувати мед, який зберігають при температурі 25-28oС. Він не є фальсифікованим, але лікувальні властивості його нижчі, оскільки при такій температурі у меді швидше відбуваються процеси розпаду цілющих компонентів. Якщо Ви маєте вибір, то чому ж не обрати доброякісний мед?

Надалі оцінюватимемо запах, або аромат меду – це важлива ознака його якості. Кожний сорт меду має специфічний, властивий лише йому аромат, проте визначити сорт меду за ароматом можуть лише досвідчені дегустатори. Якщо Ви себе до таких не відносите, спробуйте просто відчути: подобається аромат, чи ні. Ви маєте знати, що одні меди мають добре виражений аромат, наприклад, вересовий, гречаний, липовий, інші (соняшниковий, з Іван-чаю) – мають слабкий аромат, що зовсім не погіршує їх якості.

Ваше завдання – виявити сторонні запахи, не властиві доброякісному меду. Це можуть бути запахи закислого меду, диму, запахи, які мед поглинув при зберіганні разом з іншими продуктами (рибою, копченостями та ін.).

Зачерпніть рідкий мед ложечкою й оцініть його зрілість. Доброякісний мед повинен стікати рівною цівкою, утворюючи на поверхні гірку. Остання крапля натурального зрілого меду підніметься назад до ложки.

Коли Ви визначились з декількома зразками меду, спробуйте їх на смак. Бажано, щоб Вам дали спробувати від найменш ароматного меду до найбільш. Тобто, якщо Ви спочатку спробуєте липовий чи гречаний мед, смак всіх наступних не зрозумієте.

Щоб правильно продегустувати мед, візьміть в рот невелику його кількість, розчиніть і направте в задню частину ротової порожнини. При цьому Ви відчуваєте смак меду (в перші секунди він солодкий), потім післясмак і аромат меду і наостанок зверніть увагу на кристалізацію (наявність кристалів, їх форма й розміри).

Натуральний квітковий мед всіх сортів має солодкий смак і виявляє подразнюючу дію на слизову оболонку ротової порожнини та глотки – відчувається терпкість різної інтенсивності. Цими властивостями не наділений цукровий мед.

Умовно розрізняють меди приторні (з гречки, білої акації), солодкі (більшість медів), помірно солодкі (з буркуна, падеві меди). Багатьом медам властиві різноманітні присмаки. Присмак може бути тонким, ніжним (мед з малини, конюшини), гострим або різким (гречаний, деякі липові) і навіть неприємним (мед з каштана).

На смакові якості меду так само, як і на колір, можуть впливати умови його відкачування, переробки і зберігання. Закислі меди спочатку мають букет дуже ароматних фруктів, а потім стають кислими на смак і з’являється кислий запах. Нагрівання понад 60oС додає меду смак карамелі.

Підтвердити якість меду можуть довідки ветеринарної лабораторії. Однак поділюсь з Вами секретом, що не варто сліпо довіряти всім таким довідкам. В лабораторіях не завжди добросовісно проводять аналіз пасічницької продукції і трапляються випадки, коли результати досліджень записують «зі стелі».

Якісну продукцію шукайте у «знайомих пасічників», для яких добре ім’я значно дорожче за разовий заробіток. Якщо Ви купуєте мед на ярмарку, візьміть у декількох продавців по невеликій кількості різного меду та обов’язково прихопіть у кожного продавця візитівку з координатами. Якщо його мед сподобається, Ви зможете зв’язатись з ним та поцікавитись, де він ближчим часом продаватиме свою продукцію. Таким чином Ви знайдете власного «знайомого пасічника».


Догори

Фармакологічні властивості меду

- антибіотичні (пригнічує життєдіяльність мікробів, грибків, найпростіших, при регулярному споживанні меду підвищується стійкість до інфекційних захворювань)

- антиалергічні (завдяки наявності в меді мікроелементів та амінокислот)

- антитоксичні (сприяє виведенню отрути з організму, зменшує побічну дію медикаментів, ефективна протиотрута при отруєнні алкоголем, грибами)

- заспокоюючі

- загальнозміцнюючі

- тонізуючі

- ранозагоюючі

- протирадіаційні

- протипухлинні

- протизапальні

- регулює обмін речовин (за рахунок наявних в ньому мікроелементів позитивно впливає на залози внутрішньої секреції, що сприяє покращенню обміну речовин)

- покращує пам'ять і зір

- покращує стан шкіри, омолоджує її

- стимулює ріст тканин

- регулює секрецію кишечника, благотворно діє на кишечку мікрофлору

- стимулює процеси перетравлювання та засвоєння поживних речовин

- підвищує стійкість до несприятливих факторів зовнішнього середовища, включаючи проникаючу радіацію

- благотворно впливає на функції серця, печінки, нирок, шлунку, кишечника, серцево-судинної, нервової та інших систем і органів організму

- підвищує розумову та фізичну працездатність, сприяє відновленню сил при втомі

- проявляє омолоджуючий ефект та сприяє довголіттю


Догори

Мед рекомендують вживати при


- ішемічній хворобі серця

- дистрофії міокарда

- анемії

- гіпертонії

- астенії, неврастенії, депресії, безсонні

- вегетативних неврозах

- головних болях

- зниженні пам’яті

- гострих та хронічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів та легень (бронхітах)

- захворюваннях порожнини рота

- гастритах

- виразковій хворобі шлунку та дванадцятипалої кишки

- ентеритах і колітах

- закрепах

- геморої

- захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів

- хронічних захворюваннях нирок

- порушеннях обміну речовин

- імпотенції

- простатиті

- нетриманні сечі

- гінекологічних захворюваннях (ерозії шийки матки, запаленнях матки, запаленнях піхви та ін.)

- вагітності

- переломах, ранах, опіках, обмороженнях, фурункулах

- запальних процесах очей (кон’юнктивітах, кератитах, герпетичних ураженнях рогівки та її опіках)

- зниженні зору

- випадінні волосся

- дерматитах

- підготовці до операції

- зниженні імунітету

- перевтомі та високих навантаженнях спортсменів

- фізичній та розумовій втомі

- хронічній інтоксикації

- радіоактивному опроміненні

- необхідності стимуляції процесів регенерації тканин в організмі

- передчасному старінні

- відставанні у зрості

Догори

Протипоказання до вживання меду

Деякі люди не можуть вживати мед через підвищену чутливість до нього. Навіть від приймання невеликої кількості меду у них з’являються висипи на шкірі, свербіння, нежить, нудота, запаморочення голови, шлунково-кишкові розлади. Ймовірно, що в бджолиному меді є речовини-алергени. На думку деяких дослідників алергенами в меді можуть виступати зерна квіткового пилку, які містять у своєму складі білки, мінеральні речовини.

Однак, на практиці підвищена чутливість до меду зустрічається лише в 0,08 % людей. При помірному споживанні меду в дозах до 150 г алергія майже неможлива.

У випадках індивідуального неперенесення меду рекомендують приймати спочатку по 5-10 крапель 10 %-ного медового розчину 3 рази в день. Дозу поступово збільшують і протягом 2 тижнів доводять її до 1/3 -1/2 чайної ложки меду 2-3 рази в день.

Дуже обережно і в помірній кількості, попередньо порадившись з лікарем, мед можна вживати особам, хворим на цукровий діабет.

Вважають, що мед не можна давати дітям з ексудативним діатезом. Однак, це твердження помилкове. Мед не протипоказаний таким дітям, якщо вони не мають до нього підвищеної чутливості. Для визначення підвищеної чутливості до меду дитині потрібно дати спочатку невелику його кількість – 1/3 чайної ложки. Якщо не спостерігається посилення діатезу, додаткових висипів або інших проявів алергії, дозу можна збільшити до 1 чайної ложки в день. Це буде сприяти швидшому виздоровленню і покращенню загального стану.

Мед краще поєднувати з іншою їжею, наприклад кашею, фруктами або чаєм. В такому вигляді мед краще засвоюється. Не слід давати дітям дуже багато меду, оскільки в дитини може виникнути відраза до меду, однієї-двох чайних ложок меду в день достатньо.

Людям, що хворіють емфіземою легень, бронхіальною чи серцевою астмою, міокардитом, клапанною вадою серця, туберкульозом легень протипоказані інгаляції з медом.

укр / рус

Корисні статті

Статті про мед
Статті про забрус
Статті про стільниковий мед
Статті про віск
Статті про пилок
Статті про пергу
Властивості і вживання маточного молочка
Статті про вуликове повітря
Статті про прополіс
Статті про підмор
Статті про воскову міль
Способи лікування різних захворювань

Бронхіт

Геморой

Гіпертонія

Простатит

© 2010-2018 Головецька В.В.
  apismed@ukr.net